понеделник, 4 май 2015 г.

Къде има пунктове за вторични суровини и колко плащат?



   Това е картата на пунктовете за вторични суровини, която постоянно се допълва и обновява.  Не се притеснявайте, че това са свърталища на клошари и цигани. Там не ви дебнат опасности от криминално естество, единствено от естетично. Много от малките и средни бизнеси предават годни за рециклиране отпадъци от дейността си в такива пунктове.

Актуално: За да информирате за пункт, неотбелязан на картата, използвайте формуляра отдясно. Картата е създадена изцяло за взаимопомощ при намирането на удобни пунктове за вторични суровини.

Какво изкупуват пунктовете за вторични суровини?

Най-общо - метални изделия, някои пластмаси, хартия и понякога стъкло. Пунктовете приемат различни материали, които разделят на няколко групи:
  • Тънко желязо. Цена около 15-20 стотинки на килограм.В тази категория се включват всякакви ламаринени и стоманени предмети от бита, стоманени кофи, варели, мрежи, метални консервни опаковки.
  • Дебело желязо. Цена около 20-25 стотинки на килограм. За разлика от предната група, в тази група отпадъците трябва да имат дебелина поне 3-4 мм. Включва радиатори, автомобилни детайли (амортисьори, носачи, дискове и др.), тръби, стоманени рамки от дограми и други.
  • Чугун. Цена около 20-25 стотинки на килограм. От чугун са изработени тежките радиатори за парно, някогашните мивки и вани.
  • Електроуреди - Бялата техника обикновено се заплаща под цената за тънко желязо, но различните пунктове имат различни правила - от неприемане, през приемане без заплащане, до плащане като тънко желязо. Попитайте в пункта, който ви е най-удобен. В София традиционно най-високи цени за електроуреди имат пунктовете на Хард Грей Металс, познати и като Еколент Консулт.
  • Неръждавейка (неръждаема стомана). Цена около 1,5 лв./кг. В бита това са изделия от тънка, блестяща хром-никелова стомана, коята почти не се привлича от магнит. От неръждавейка са изработени много уреди от хранително-вкусовата промишленост, барабаните от стари модели перални, някои части от инструменти, части от кафеварки и др. В търговията на дребно неръждаемата стомана често е наричана инокс или благородна стамана.
  • Алуминий. Цена 1-2 лв./кг. В тази група попадат алуминиеви дограми, тенджери и алуминиеви корнизи, радиатори, отражателни екрани на отоплителни уреди, по-леките тави и тигани, стари модели тенджери, корпуси на различни уреди, тръбички.
  • Месинг, бронз. Цена от 3 до 6 лв./кг. От месинг са изработени  водопроводни кранчета, смесители и други водопроводни елементи, стари водомери, някои ключове, електроконтактни части (например вътрешните пластини на разклонителите). Месингът има жълт цвят, а когато е никелиран - както в смесителите за мивка - сребрист.
  • ЦАМ. Съкращение за сплав от цинк, алуминий и мед. Цена около 1 лв./кг. От него се изработват по-евтините дръжки на врати, а напоследък и части от водопроводни смесителни батерии.
  • Олово. Цена 1-2 лв/кг. Оловото рядко се среща в чист вид, обикновено в бита присъства в автомобилните акумулатори и акумулаторите от компютърните UPS-и. В този вид, заради примесите и разходите за отделянето им се заплаща около 1 лв./кг.
  • Мед. Цена между 5 и 10 лв/кг. Изцяло медни са някои стари домакински съдове или декоративни съдове, както и някои стенни украси. Присъства като главна съставна част в кабели, бобини, трансформатори, електродвигатели, но преди това е необходимо да я разделите от другите материали в съответното изделие.
  • Хартия. Около 10 стотинки/кг. Вестници, рекламни брошури, чисти хартиени опаковки. Незацапани, без примеси от други материали и без специални хартии (фотографски, промазани и други подобни хартии, както и оризова хартия ).
  • Велпапе - най-често двойно по-евтино от хартията. Това е многослойният картон с къдрав пласт в средата.
  • PET фолио, наричано по пунктовете и найлон. Около 40 ст/ кг. Това е опаковъчното фолио, с което пристигат новите електроуреди, както и фолиото, с което обвиват стековете за бира и безалкохолни напитки.
  • PET бутилки. От 10 ст. до  около 40 ст./кг. Това са пластмасовите бутилки от безалкохолни и бира. Предварително ги сортирайте по цвят на бутилката (прозрачни, сини, кафяви, зелени) и ги смачкайте, за да намалите обема им.
  • PP (полипропилен). Около 30 ст./кг. Повечето от пунктовете изкупуват полипропилен под името едра битова пластмаса. Това са пластмасовите столове, маси, легени, твърди щайги, кофи, туби, варели, някои от по-големите опаковки от течни перилни препарати. Черните меки щайги се приемат на много малко места - вижте публикацията от септември 2016 г.
  • Стъкло. Около 4 ст./кг. - буркани и бутилки с махнати пръстени около гърлото. Повече за бутилките и бурканите може да намерите в публикацията от август 2015 г.
  • Платки от електроника. Цени от 30 ст./кг до 47 лв/кг. Тази група се дели на много подгрупи. По-висока стойност имат компютърните платки. Най-скъпо се изкупуват процесорите, определени модели дори надхвърлят 200 лв/кг, по-евтино паметите - около 40 лв/кг. Дънните и разширителните платки (на които се пада почти цялото тегло от платки в компютъра) са около 600 грама и се изкупуват обикновено от 2 до 10 лв/кг. В София най-високи цени за електронен скрап са обявили bgscrap.com (София) и ecorec.info (София).
  • Алуминиеви кутийки. От  30 ст./кг до около 1 лв/кг. Това са кенчетата от повечето бири и безалкохолни напитки. Но не и тези от LIDL - те обикновено са стоманени и се приемат като тънко желязо.
  • Алуминиеви капачки. Капачките от компотените буркани Омния. Около 1 лв./кг.
    Отделен пункт рядко изкупува всичко от тези категории, затова е добре предварително да се осведомите какво приема. В картата може да намерите повече информация за това. По законово изискване пунктовете удържат 10% данък върху сумата, коята трябва да ви се изплати, като това става в момента на плащането, тоест на касата на пункта получавате направо чистата сума.

27 коментара:

  1. Не е ли забранено вече физически лица да предават метали, било то черни или цветни, срещу заплащане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Към настоящия момент е разрешено. Обмислят се различни варианти за законодателно ограничаване на тази възможност, но това е в неясно кога бъдеще.

      Изтриване
  2. Мисля че е добре да вървят на МАЙНАТА СИ С ТЕЗИ ЦЕНИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. абсолютно! цените трябва да са мотивиращи, а те са смешни!

      Изтриване
  3. А съществува ли ограничение от 100 лв. на година за физически лица при предаване на метален отпадък?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е предложение на МОСВ, което към днешна дата не е прието. Няма такова ограничение. Може да очакваме за в бъдеще то да бъде прието, макар че за да бъде ефективно ще са необходими уточнения, например как различните пунктовете ще засичат количествата за едно физическо лице или каква ще е процедурата, ако някой реши да предаде на скрап старата си кола. Отделно е необходимо внимателно да се прецени социалният ефект от такова ограничение, тъй като има немалко хора, за които предаването на вторични суровини е основен доход.

      Изтриване
  4. Знаете ли дали по тези пунктове се продават книги?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пунктовете разполагат с голяма свобода при оползотворяването на вторичните суровини, които приемат, което значи че повечето ще бъдат щастливи да продадат книгите си над цената над хартията. Обикновено това са малките пунктове и продажните им цени стартират от 50 стотинки или 1 лев на книга и нагоре. Големите пунктове не предлагат директно книги, тъй като за тях няколко лв, които биха получили от евентуална продажба, не си струват усилията по разделяне и защото се опасяват от клиенти с нечисти намерения. Много зависи от управителя на пункта и от изграждането на добри взаимоотношения с него, така че основно на това трябва да наблегнете. Конкретно за София пример за пункт, който обръща внимание на книгите и е улеснил клиентите, които се интересуват от книги е пункта в кв. Борово на последната спирка на тролей 9. Пункта в кв. Лозенец близо до Южния парк също предлага книги.

      Изтриване
  5. Здравейте,
    Разполагате ли с информация за пунктове, които предлагат вземане на суровините от посочен адрес. Конкретно става дума за голямо количество масивно стъкло и метал.
    Благодаря предсварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че става дума дума за прозоречно стъкло или стъкло от мебели, което има доста ограничено оплзотворяване и понякога е проблем дори да се изхвърли. Това значи че трудно можете да очаквате каквато и да е цена за такова стъкло, най-добрата оферта за него може да е безплатно извозване.
      В случай че имате поне 1 тон стъкло или 1 тон метали, най-добрият ви ход е да се свържете с фирма от ранга на Норд, Алфа Колект, Трансинс или Ровотел за оферта. Въздържам се да посоча конкретни фирми за по-малки количества, тъй като сред работещите фирми "на адрес" има много некоректни участници. При по-малки количества ако не ви се занимава лично с извозването може да се свържете с някой подходящ пункт в района ви и оттам да ви препоръчат такава фирма. В София такова съдействие са ми предлагали от бгскрап и от малкия пункт в Захарна фабрика.

      Изтриване
  6. Добър ден!Искам да попитам,разбира се ако знаете,за колко пари ще вземат Opel Record Diesel?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По цената за желязо - около 20-30 стотинки на кг. в различните пунктове. Попитайте ги за транспорт, ако нямате такъв.

      Изтриване
  7. Здравейте!
    Знаете ли дали по пунктовете имат различна политика за обработен метал.Тоест имам като хоби събиране и претопяване на различни метали,които после отливам в кюлчета. Има ли промяна в изкупната цена в такъв случай?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, къде в Хасково приемат бутилки от мин вода, че сме засипани ?

    ОтговорИзтриване
  9. Изкупува ли се алуминиево фолио от капачки за кисело мляко? На един пункт в София ми казаха цена като за желязо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се изкупува като самостоятелна позиция. Малко в разрез с изискванията на пунктовете е - но някои хора ги натъпкват в кенчетата, преди да ги смачкат и така ги предават.

      Изтриване
  10. Здравейте. Интересува ме дали имате представа кои от пунктовете изкупуват пластмасови бутилки. По възможност в кв. Люлин, Надежда, Обеля...

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, търся фирми или пунктове за предаване на хартия, пластмаса и дърво в гр. Казанлък или близките села. тел. за контакти - 0899941440

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте,
    На пункта в град Своге, ни казаха за фолиото от кофички от кисело мляко че било хартия и не минава за алуминий. А аз, толкова старателно го събирах и го сгъвах.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,
    На пункта в град Своге, ни казаха за фолиото от кофички от кисело мляко, че било хартия и не минава за алуминий. А аз, толкова старателно го събирах и го сгъвах.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление към 2020 г. никъде не се изкупува. Фолиото е непривлекателно по две причини за пунктовете и търговците на едро на скрап - че в единица обем има малко тегло (големи транспортни разходи за 1 тон) и другият проблем са остатъците от храна, но във вашият случай сигурно са измити. Ако ги поставите във жълтия контейнер общо опаковани със сигурност ще бъдат рецклирани през разделното събиране, но на пункт няма къде да се предадат.

      Изтриване
  14. Здравейте! Тъй като видях уточнението : "без специални хартии (фотографски, промазани и други подобни хартии, както и оризова хартия )" бих искала да уточним дали в тази категория влизат списания с гланцирани листа, или хартия подобна на талони от лотарията например - не знам с какво да я сравня и се надявам да съм успяла да опиша материала.
    Благодаря предварително за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гланцираните списания са на границата на допустимото, но по-скоро да - приемат се от пунктовете. Талони, които се търкат - и тях по-скоро да, но трябва да са навсякъде изтъркани. Това, което със сигурност не става за рециклиране и не е добре да се дава на пункт са касовите бележки, всичко ламинирано, всички замърсени хартии. Всички залепени или вплетени пластмасови/метални стикери по хартията (напр. на зелените талони за застраховка гражданска отговорност) е добре да бъдат махнати предварително.

      Изтриване
  15. Здравейте, колко чисти трябва да са стари бутилки и буркани, като изключим капачките и металните части?

    ОтговорИзтриване
  16. Идеята за сайта е уникално добра, жалко че не се поддържа и актуализира.

    ОтговорИзтриване