сряда, 10 юни 2015 г.

Посещение на пункта за вторични суровини

       Вече сте събрали достатъчно излишни неща, за които сте решили, че ще занесете на вторични суровини. Това може да са стари кухненски съдове, кабели, стъклария от мазето и какво ли още не. Какво трябва да знаете преди да отидете в пункта?

   Носете си личната карта. Ще бъде много разочароващо, ако се окаже, че само заради това ви върнат. В пунктовете има видеонаблюдение и имат право да ви искат личната карта. 
   Пунктовете очакват предварително да сте разделили по обявените им групи, това което сте донесли. Проучете предварително по какви групи се приемат вторичните суровини - те са разгледани по-подробно в публикацията от май 2015. Железните неща отделно, алуминиевите отделно, месинговите отделно. Тънкото желязо отделно, дебелото (тръби, мивки, чугунени радиатори) отделно.
    Някои неща е трудно да се разделят до степен на отделни метали, особено ако са в цяло изделие - такива например са трансформаторите, електроуредите, кабели, водопроводни стоманени тръби с присъединени муфи и кранове. Повечето пунктове биха ги приели и така, но на цената на тънко желязо (най-евтината група), заради труда, който трябва да вложат в разделянето им. Преценете дали имате време и възможност да ги разделите вие, преди да отидете в пункта и да получите повече пари или ще бъдете съгласни на по-ниската цена и да оставите тази работа на тях. Във всички случаи, всичко което сте разделили до степен на отделни метали, групирайте така, че да можете да поставяте на кантара една по една отделните групи вторични суровини, когато дойде вашия ред на кантара.
    Почти всичко, с изключение на масовите модели стъклени бутилки и буркани се плаща на килограм. Подходящо е, ако имате възможност, да претеглите предварително всяка от подготвените групи. Ще сте наясно дали ще ви излъжат на кантара. Някои пунктове не лъжат, докато при други това е като поздрав за "добър ден". Едва ли ще го признаят, но поне ще имате едно наум за следващия път, както и ще имате възможност да се откажете на момента, ако показанието на кантара не отговаря на истината.
   Изберете подходящо време. Обикновено преди обед пунктовете се много по-натоварени, следобед е по-спокойно, с изключение на минутите тъкмо преди затваряне.
   Не отивайте в последния момент. Ако има опашка може да хлопнат вратите под носа ви. В късите зимни дни пък, пунктовете работят само докато е светло.
   Когато дойде вашия ред, работниците в пункта ще ви подканят да сложите това, което сте донесли, на кантара. Поставяйте предварително сортираните групи вторични суровини, започвайки с най-скъпите на килограм вторични суровини, като изчаквате след всяка група да запишат на кантарната бележка килограмите. Ако не сте сигурен, кое към коя група се причислява може да питате, но обикновено след втория-третия въпрос на работниците вече не им се отговаря, отделно от това няма да имат нищо против за нещо, което не знаете какво е, да го пратят в по-евтина категория. Затова скоро в блога ще обърнем внимание как да разграничаваме металите и сплавите им. В случай, че имате повече въпроси, е подходящо да отидете предварително, без да носите нищо, за да получите отговорите на спокойствие.
   В по-малките пунктове, може да работи само един човек и понякога това е жена, затова в такива случаи имайте готовност сами да разтоварите от кантара това, което сте поставили и да го занесете на мястото, където ви покаже. Но ако в малък пункт попаднете на мъж, разтоварването на кантара е негова грижа. В големите пунктове има работници, които работят с клиентите на кантара и разтоварването е тяхна грижа. Следвайте указанията им, кога да поставяте следващата категория, започвайте с по-скъпите и преминавайте към по-евтините. В част от големите пунктове се налага практиката черните и цветните метали да се мерят на отделни кантари, обявявайте предварително какво поставяте на кантара, за да ви насочат.
   С кантарната бележка отидете на касата, където ще ви платят. Възможно е в този момент да ви поискат лична карта. В по-големите пунктове ще ви представят бележка, която трябва да подпишете - това е декларация, че това са ваши лични вторични суровини и не са крадени. Подписаната бележка остава в пункта. На касата ще ви удържат и 10% данък върху изплащаната сума.
    Готово! Честити левчета и стотинки и пак заповядайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар