неделя, 31 декември 2017 г.

Най-важното от 2017 г.

   Най-важното и интересното от света на вторичните суровини събрахме в обзора за изминалата година.

Добри цени

   Отиващата си година остави добри цени по пунктовете за вторични суровини. Въпреки колебанията през лятото, в края на декември желязото достигна 30-40 ст. за кг, а медта e на прага на 10 лв/кг - най-високото си ниво от три години насам. Основание за това суровините за пореден път намериха в китайските пазари и китайската държавна политика, която рязко ограничи временно производството на медодобивната индустрия - поради замърсяване на околната среда. Изкупните цени на другите цветни метали се задържаха на стабилни, сравнително високи нива, а на електронния скрап - без изменение поради постоянната цена на златото.

Започна изкупуване на литиевите батерии

Както предрекохме в блога през миналата година, всички които запазиха литиевите си батерии от лаптопи и мобилни телефони спечелиха - Hydra.bg започна изкупуването им през 2017 г. по 1 лв/кг. Като новатори на пазара им желаем успех и ще се радваме да видим и други компании с конкурентни цени.

Още един  участник обяви онлайн цени:

   Алфа Екотехнолоджи е пункт за вторични суровини, който отдавна съществува, но през изминалата година привлече нови клиенти, присъединявайки се към компаниите, обявили онлайн цени на изкупуваните суровини. Списъкът с компаниите, публикували онлайн цени, стана по-полезен за читателите на slivizasmet.blogspot.bg с тяхното участие.

Макметал продължава да дава ваучери

   Макметал продължава да бъде добра алтернатива за всички, които имат електроуред за изхвърляне, но нямат възможност или не желаят да отидат до пунктовете за вторични суровини. Компанията продължи с добрата практика да подарява ваучери за пазаруване на техника от по няколко лева за всеки електроуред, който взима на адрес. От компанията потвърдиха, че транспорта и изнасянето на електроуреда от адреса са безплатни, в допълнение към ваучера.

Тенденции и прогнози за новата година

   През 2018 г. очакваме понижение на цените на черните и цветни метали спрямо нивата от края на 2017 г. Понижението ще засегне в по-голяма степен черните метали, които очакваме да изгубят 5-10 стотинки на кг от досегашната си цена. През идващата година очакваме и нови възможности в областта на електронния скрап, за които ще ви информираме своевременно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар