събота, 30 януари 2016 г.

За пластмасовите капачки

От известно време в Интернет са популярни кампаниите за събиране на непотребни пластмасови капачки от безалкохолни напитки и бира. Eдин кратък списък на кампаниите включва:
Идея в действие - в цялата страна.
Bulgaria Cap Project - в цялата страна.
Капачки за бъдеще - национална кампания за закупуване на кувьози.
Аз вярвам и помагам - с пластмасови капачки - работи в областите Бургас, Варна, Добрич.
Here2Help - област Пловдив.

    Капачките имат предимство пред останалите пластмасови отпадъци -те са по-лесни за транспорт и съхранение. Какво е необходимо да знаем ако решим да се занимаваме с тези капачки:
- Те се изкупуват само в някои от по-големите пунктове, които изкупуват и други пластмаси. В София със сигурност капачки приемат Краш-ММ. Вижте картата от май 2015 г.
- Цената им не се различава съществено от другите пластмаси и може да очаквате цени от 20 до 40 стотинки на кг.
- Една обикновена капачка тежи около грам, така че 30-40 обикновени капачки правят 1 стотинка. Това автоматично значи, че сами трудно ще постигнете впечатляващи резултати, а  за успешна кампания е необходима добра организация с много доброволци. Необходима е  и отлична логистика - транспорт, склад, хора. Имайте предвид, че 1 кг капачки заема около 5 литра.
- Повече от цената за скрап евентуално бихте могли да получите, ако капачките се използват за градивни елементи в цветни мозайки от капачки. За добро или лошо това изкуство не е популярно у нас, което може да се използва за допълнителна популярност и ще привлече повече доброволци.

3 коментара:

  1. Идеята е невероятна!Подкрепям я от цялото си сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Трябва и селата кошове за капачки и кенчета по големите села поне

    ОтговорИзтриване
  3. Знаеш ли някой къде в Добрич изкупуват капачки..Много искам да ги продам и да даря парите лично.

    ОтговорИзтриване